luni, 5 mai 2014

Elevii Școlii Gimnaziale „Vasile Pop” Bocsig mai aproape de Hristos în săptămâna „Școala altfel ”

În cadrul săptămânii „Școala altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun”, din perioada 07 – 11.04.2014, la Școala Gimnazială „Vasile Pop” din Bocsig, cât și în structurile aparținătoare: Școala Primară Răpsig și Școala Primară Mânerău, copiii au participat la o serie de activități moral-religioase, organizate de profesorii de religie: Bun Claudia și Bărbălan Lenuța. Aceste activități au avut drept scop conștientizarea și pregătirea elevilor spre înțelegerea importanței marelui Praznic al Învierii Domnului, trăirea ca mădulare active ale Bisericii, cunoașterea și iubirea lui Dumnezeu ca fundament al desăvârșirii și mântuirii omului, manifestarea valorilor și cunoștințelor religioase în propriile atitudini și comportamente, cât și respectarea tradițiilor creștine.
Împreună cu un grup de elevi ai ciclului gimnazial am realizat un itinerar spiritual numit „Biserici și mănăstiri din țara noastră - podoaba ortodoxiei românești”, tocmai pentru că avem unele dintre cele mai frumoase biserici și mănăstiri recunoscute în lumea întreagă și pe care m-am gândit să le fac cunoscute și elevilor mei, îmbogățindu-i astfel atât din punct de vedere moral-religios, cât și cultural. S-a pus la îndemâna elevilor, pentru a răsfoi și a culege informații, colecția de reviste „Mănăstiri Ortodoxe”, cât și o colecție de fotografii cu biserici și mănăstiri din țara noastră. La finalul activității elevii au realizat două colaje de fotografii, organizând pe holurile școlii expoziția „Ortodoxia în imagini”.
Cu un alt grup de elevi ai ciclului gimnazial am realizat o activitate ce a avut în centru Biserica. Folosindu-ne de cunoștințele religioase despre biserică, dobândite la orele de religie, am dezbătut împreună tema „Biserica în viața mea”, conștientizând astfel importanța Bisericii și a preotului în viața noastră, cât și importanța și rolul nostru în Biserică. La sfârșitul acestei activități elevii au realizat cu mult drag un frumos colaj reprezentând biserica parohială „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Bocsig.
De asemenea, împreună cu elevii ciclului primar am realizat mai multe activități, având ca temă pregătirea pentru Sfintele Paști -„Marea sărbătoare a Învierii Domnului, bucurie a toată lumea”. A fost prezentat elevilor, în format PPT, un material întitulat „Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos”, unde am pus înaintea lor, pe zile, tot ceea ce pomenește Sfânta noastră Biserică Ortodoxă în această perioadă, având în vedere că săptămâna „Școala altfel” a premers Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Am avut și un atelier de creație și de păstrare a tradițiilor și obiceiurilor, organizat împreună cu învățătorii ciclului primar, unde elevii au pregătit felicitări pentru Sfintele Paști, au realizat desene, coșulețe pentru ouă și, conform tradiției, au încondeiat ouă și au intonat cântări specifice acestei perioade.
Corpul profesoral al ciclului primar, alcătuit din învățătorii Bonta Aneta, Ochiș Rodica, Mîneran Mariana, Belean Rodica și Zopota Ioan,  împreună cu preotul paroh Oneț Bogdan de la „Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Bocsig, prin parteneriatul „Să învățăm să-l iubim pe Dumnezeu mai presus de orice”, a realizat o proiecție de film animat cu tematică religioasă spre folosul sufletesc al copiilor, conștientizându-i pe aceștia că iubirea prin cunoașterea lui Dumnezeu este fundament al desăvârșirii și mântuirii omului.
În structurile aparținătoare Școlii Gimnaziale „Vasile Pop” Bocsig, (mai precis, Școala Primară Răpsig și Școala Primară Mânerău), copiii s-au bucurat de prezența activităților cu tematică religioasă. La Școala Primară Răpsig ne-am pregătit de Marele Praznic al Învierii Domnului alături de prea cucernicul părintele Vatrici Ioan de la Biserica parohială „Nașterea Maicii Domnului”, de la care, ca întotdeauna, am avut multe de învățat, povățuindu-i pe copii, conștientizându-i și pregătindu-i pentru acest mărit Praznic. Pentru că anul 2014, în Biserica Ortodoxă Română, este anul omagial euharistic, al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii, s-a vorbit despre cele două sfinte taine, pregătindu-se copiii pentru împărtășirea de acestea. S-au împărțit îndreptare de spovedanie pentru copii, tehnoredactate, care au fost explicate spre a le fi de folos copiilor pentru pregătirea de Sfânta Taină a Spovedaniei, la care au participat în Sâmbăta lui Lazăr, conform tradiției locale, ca apoi să se finalizeze această activitate prin împărtășirea copiilor, cu Cinstitul Trup și Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos prezent în Sfânta Taină a Împărtășaniei, în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor).
La Școala Primară Mânerău, cât și la Răpsig, copiilor le-a fost prezentată „Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos” în format PPT, pentru a înțelege mai bine ceea ce spune evanghelistul Ioan la cap. III, 16 prin cuvintele: „Că într-atât a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, pentru ca tot cel ce crede într-Însul să nu piară, ci să aibă viață veșnică”. Copiii au vizionat filmulețe religioase (animații), am audiat cântări specifice Postului Mare, au realizat felicitări pentru Sfintele Paști, desene tematice, am lucrat pe fișe speciale pentru această perioadă, pregătindu-ne astfel de Marele Praznic al Învierii și fiind mai aproape de Hristos în „Săptămâna altfel”, învățând totodată să fim mai buni.
Prof. Claudia Bun


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu