luni, 24 martie 2014

O lecție specială în cadrul orei de religie

            Vineri, 21.03.2014, împreună cu elevii clasei a VII-a de la Școala Gimnazială ”Vasile Pop” Bocsig am avut o lecție specială, foarte frumoasă și de-a dreptul înălțătoare.
            Pentru că am parcurs lecția ”Sfânta Liturghie – întâlnirea cu Hristos”, m-am gândit că ar fi foarte bine să vedem cum se face Proscomidia, prima parte din cele trei părți ale Sfintei Liturghii, prin care preotul pregătește pâinea și vinul pentru Împărtășanie, parte ce se petrece în Sfântul Altar la proscomidiar.
           De data aceasta locația obișnuită pentru lecție nu a mai fost sala de clasă ci Biserica Ortodoxă „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Bocsig, iar gazda noastră a fost bineînțeles prea cucernicul părinte paroh Bogdan Oneț, care ne-a primit cu căldură sufletească și bucurie.
          Prea cucernicia sa, ne-a prezentat practic și ne-a explicat rânduiala proscomidiei pentru a înțelege mai bine ceea ce se petrece dincolo de catapeteasmă, în Sfântul Altar, în această primă parte a celei mai importante slujbe, Sfânta Liturghie.
          Mulțumim părintelui paroh pentru bunăvoința arătată și sper ca această lecție să fi fost de folos dragilor mei elevi cărora le aduc aminte că ”tema” ce o primesc la ora de religie este participarea la Sfânta Liturghie în duminici și în sărbători, cât și la celelalte slujbe oficiate de către sfânta Biserică.


           Prof. Bun Claudia


Proscomidia on PhotoPeach

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu