duminică, 1 martie 2020

MINIPROIECTUL ,,PREŢUL CERULUI – SĂ IUBIM CU FAPTA”


Duminică, 1 martie, a fost o zi specială pentru credincioșii Parohiei Ortodoxe Bocsig.  În primul rând pentru că a fost Duminica iertării, ziua care precede intrarea în Postul Sfintelor Paști, duminică pe care Sfinții Părinți au numit-o așa deoarece nimeni nu poate intra în post dacă nu este în pace cu semenii.
Dacă s-a vorbit despre iertarea semenilor, s-a vorbit implicit și despre iubirea semenilor, iar dacă s-a vorbit despre iubire, cea mai frumoasă modalitate de iubire a semenilor este iubirea cu fapta, așa cum găsim îndemnul  în Sfânta Scriptură: ”Fiii mei, să nu iubim cu vorba, numai din gură, ci cu fapta şi cu adevărul.” (I Ioan 3, 18). În al doilea rând, a fost o zi specială pentru că am avut ocazia să punem în practică această învățătură, de a iubi cu fapta pe semenii noștri, printr-o activitate desfășurată sub acest îndemn.
Încredințați fiind că milostenia este ”prețul cerului” așa cum spune Sf. Ioan Gură de Aur, dar și în contextul   Anului omagial al pastorației părinților și copiilor” și Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români”, am realizat un miniproiect cu caracter filantropic-cultural cu titlul ”Prețul cerului – să iubim cu fapta”.
În acest miniproiect sunt implicați copiii din Grupa de Cateheză ”Sf. Gheorghe” a Bisericii Ortodoxe ”Sf. Mare Mc. Gheorghe” Bocsig și copii doritori de la Școala Gimnazială ”Vasile Pop” Bocsig, coordonați de către profesoara de Religie și preotul paroh.  În cadrul unui atelier de creație, au avut loc mai multe întâlniri și activități cu echipa de realizare a miniproiectului, atât în cabinetul de religie al școlii, cât și în biserica parohială, unde copiii au învățat despre iubirea lui Dumnezeu revărsată asupra tuturor oamenilor deopotrivă, necondiționat dar și despre datoria oamenilor de a se iubi unii pe alții arătând acest lucru prin fapte concrete.
În cadrul activităților desfășurate, copiii au confecționat peste 280 de exponate: mărțișoare, semne de carte, păpuși din ață, bețe decorative și 30 de iconițe litografiate. Aceste lucrări au fost expuse duminică, 1 martie, în biserica parohială spre vânzare, fiecare oferind în schimb obolul său spre a se face util celor nevoiași, sub îndemnul cuvintelor Sf. Ioan Gură de Aur: ”Ai obol, ai un bănuț? Cumpără cerul! Nu pentru că cerul este ieftin, ci pentru că Stăpânul este iubitor de oameni.”
Copiii implicați în miniproiect însoțiți de familiile lor și de către profesoara de Religie, au participat de dimineață la slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, ca mai apoi, la sfârșitul acesteia din urmă, să prezinte și să împartă tuturor credincioșilor prezenți câte un mărțișor sau câte o iconiță dintre cele lucrate de către ei.  Această expoziție cu vânzare s-a desfășurat în ideea strângerii unei sume de bani consistente așa cum s-a și întâmplat, produse alimentare, haine și jucării și ajutorarea, cu toate acestea, a familiilor nevoiașe din localitate, în cursul acestei săptămâni.
Aceste activități s-au desfășurat cu scopul de a pune în inimile copiilor, a membrilor familiilor lor, dar și a tuturor credincioșilor, învățătura Bisericii despre iubirea lui Dumnezeu, iubirea aproapelui și iubirea de sine, în dorința însușirii unor virtuți creștine  și manifestarea unui comportament moral și filantropic în concordanță cu valorile religioase, și în sfârșit toate acestea spre folosul sufletesc și urcușul duhovnicesc către  mântuire al tuturor.
Prof. Claudia Bun

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu